LIVE – Vragen

Tijdens de Jotacross worden de blokken met vragen live uitgezonden over de zender. De antwoorden op deze vragen communiceer je ook via de zender en met behulp van een specifiek coderingstabel terug naar ons. Iedere groep werkt met een eigen coderingstabel, die de middag voor de Jotacross wordt gemaild naar het contactpersoon. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, lees je terug in de reglementen.

Tijdens de Jotacross komen de vragen ook op deze pagina beschikbaar, ongeveer een half uur nadat ze zijn uitgezonden. Dit is handig, als je bang bent dat je iets verkeerd verstaan hebt of als je het graag nog een keer terug leest.

Vragenblok 1
Vraag 1:
Hoeveel scouts uit Griekenland namen deel aan de 18de wereldjamboree?
Vraag 2:
Uit welk land zijn Europese Steenuilen die in 2002 gemarkeerd zijn met de letter ‘S’ op de nikkelen ring oorspronkelijk afkomstig?
Vraag 3:
Hoeveel Noord-Hollandse groepen worden er genoemd op pagina 32 van ISBN 978-9075271-35?
Vraag 4:
Vanuit welke stad beeldbellen Max en Lucas hun opa?
Vraag 5:
Welk groepje werklozen veranderde een Engelse premier in een Grieks, mythologisch monster?
Vraag 6:
Als Marty McFly wat langer was gebleven in 2015, dan was hij op tijd geweest voor het begin van het einde van een verhalenreeks waar hij het midden al van had gezien, maar het begin nog niet. Welke verhalenreeks is dat?
Vraag 7:
Wat zit er volgens B2 in de doos waarmee de Baron de beste vrienden een busje inlokt tijdens hun avontuur op Kreta?

Vragenblok 2
Vraag 8:
Het zwart-wit gestreepte Heracles promoveerde 2011 in het betaald voetbal. Hoeveel punten hadden zij in dat jaar in de eindstand verzameld?
Vraag 9:
Op welke plaats is de Griekse vlag te vinden in de vlaggenprijsvraag van Simon de Wit?
Vraag 10:
Wat is de in Romeinse cijfers weergegeven cumulatieve waarde van losse cijfers van de streepjescode van een emmer Griekse yoghurt van 1 kg van Milbona?
Vraag 11:
Een straaljager vliegt over de evenaar 20 mijl boven het aardoppervlak en wil een cirkelvorminge baan om de aarde heen voltooien. De piloot beseft niet dat hij voor 39 km te weinig benzine mee heeft genomen en stort vlak voor het eind neer. Hoeveel meter had de piloot lager moeten vliegen om zijn doel wel te halen?
Vraag 12:
De Godin Athena rijdt met haar kapotte strijdwagen over de afsluitdijk. Er steekt een spijker uit de strijdwagen in haar band. Ze rijdt 20 km/u en de strijdwagen weegt, inclusief Athena, 250 kg. Al rijdend koppelt de strijdwagen zich los van de paarden en deze staat na 45 m stil.
Bepaal de horizontale kracht in Newton die veroorzaakt wordt door de constante wrijvingskracht van de spijker in de band. Andere wrijvingskrachten, zoals luchtweerstand, wrijving in de assen of de dissel op asfalt, spelen geen rol.
Vraag 13:
Hoe heet de dochter van Athena en Frederick?
Vraag 14:
Welke God houdt wacht over de Parel van Haaks Hoek?

Vragenblok 3
Vraag 15:
Welke Amsterdamse dokter is in 1981 op 21-jarige leeftijd overleden?
Vraag 16:
Alkmaar heeft sinds een aantal jaren een stadsstrand aan de Noorderkade. Aan het eind van het terras-strand is het wrak van een schip gebouwd. Wat is de naam van dit schip?
Vraag 17:
Op welk adres in Halfweg draagt Atlas de wereld op zijn schouders?
Vraag 18:
Wat staat er op de poster die ondersteboven hangt aan de muur van het restaurant waar de man een bolletje wasabi eet in plaats van sushi en daarvan niet gaat transpireren vanwege zijn deo?
Vraag 19:
Jip droogt af en laat een bord stuk vallen. Wat is het gemiddelde aantal scherven als je uitgaat van het verhaal en Fieps illustratie?
Vraag 20:
Aan de hand van welk lichaamsdeel verkondigt Poeh één van de fundamentele axioma’s van de aristotelische logica?
Vraag 21:
Wie is volgens de Britse literatuur de eigenaar van de Griekse boodschapper van de Goden?

Vragenblok 4
Vraag 22:
Wat is het juiste antwoord op vraag 8 van aflevering 2 van de wintereditie van De Slimste Mens 2015?
Vraag 23:
Wat kost een pakje L&M van € 8,-?
Vraag 24:
Tijdens de snelschaakwedstrijd van mysteryman wordt er door middel van een tijdklok aangegeven wanneer de tegenstander zijn zet mag doen. Welk stuk slaat wit in seconden 25?
Vraag 25:
Welke vriend van Cavia zei dat alles in Griekenland nu hilarisch goedkoop was?
Vraag 26:
Wat heeft Aphrodite vast in het introfilmpje?
Vraag 27:
Welke vrouwelijke Titan zit de Halliwell zusjes dwars in de afleveringen waarin ze zelf een Griekse godin worden?
Vraag 28:
Wat is het telefoonnummer dat op de blauwe wagen staat die in oktober 2014 op de hoek van Athanasiou Diakou en Leof, Andrea Siggrou voor piano nobile geparkeerd stond?

Vragenblok 5
Vraag 29:
De naam waar we naar op zoek zijn was een goed bowler en een goed mens. Hij was één van ons. Hij hield van de natuur en van bowlen. Hij surfte op de golven van Californië , van La Jolla tot Leo Crio. Zelfs tot in Pismo, Zoals velen van zijn generatie overleed hij te jong. Heer, U heeft hem geroepen zoals zoveel jongemannen in Khe San, Lan doc, heuvel 364. Zij gaven hun leven. Net als de naam waar we naar op zoek zijn, die zo van bowlen hield. Van wie wordt met deze woorden afscheid genomen? Geef de naam volledig.
Vraag 30:
Welk beeld van een Griekse filosoof staat afgebeeld in de gratis uitgave van ‘ontdek Europa’.
Vraag 31:
Welke hoofdweg zouden mensen nemen om van Lychnidos naar Thessalonica te gaan ten tijden van het Romeinse Rijk? Geef de Latijnse benaming in modern schrift.
Vraag 32:
Op het terrein van het Centrum voor kernonderzoek werden twee detectives in Griekse klederdracht aangehouden. Wat is de naam van het land waarvan de detectives dachten dat zij de klederdracht droegen?
Vraag 33:
Bij het eten van welke vruchten hoefde Galileo, volgens de geniale Trivial Pursuit, nooit door de zure appel heen te bijten omdat zijn dochter die voor hem confijtte?
Vraag 34:
Hoeveel poppenkastpoppen heten de twee vrienden, bij binnenkomst in de stad, welkom met een lied, waarna ze als verrassing op de foto worden gezet?
Vraag 35:
Wat zeggen de tarotkaarten in een Griekse tragedie gezongen door een groep knaagdieren uit Liverpool?

Vragenblok 6
Vraag 36:
Bij welke dieren staat Bertje Doperwtje te spelen in het zoekboek ‘Beestenboel’ van de Action?
Vraag 37:
Wat maakt chef Panagopoulos in episode 1?
Vraag 38:
Wie stuurt je het bericht: “Call me when you get this messaging” op de Samsung Galaxy S7? Geef de volledige naam.
Vraag 39:
Hoe heette de tent van de leiding van scouting St. Laurentius tijdens het verkennerkamp in 1965?
Vraag 40:
In de ruimte van de Pandora post stonden meerdere Griekse namen op de muur. Wat was de naam van de filosoof? Geef de Nederlandse naam.
Vraag 41:
Als A 1 is en Z 26, wat is dan de optelsom van alle letters in het zwarte vlak onder de foto op het achteretiket van een flesje Hertog Jan bier? Trema’s en streepjes op letters moeten genegeerd worden.
Vraag 42:
Hoe groot is, volgens deze opmerkelijke reisgids, de populatie van het universum? Geef het antwoord als cijfer.